Kuluçkahane Dezenfeksiyonu
1- KABA TEMİZLİK
* Tüm arabalar çıkarılır, fan araları ve ekipmandaki ve zemindeki kaba kir uzaklaştırılır. Temiz suyla tavandan başlayarak tüm makine kiri akıtılır, ön yıkama için yüzeyde kaba kir kalmamalıdır.
2- ÇIKIM SEPETLERİ VE YUMURTA TEPSİLERİNİN SANİTASYONU,
* Çıkım sepetlerindeki kağıt ve yumurta artıkları, ağzı sıkıca kapanabilen dayanıklı çöp poşetleri kullanılarak alandan uzaklaştırılır.
* Tazyikli su ile kaba kirlerden arındırılan ekipman, 1/500 sulandırılmış SANİSEL ile yıkanır (Aspergillus pozitif ise 1/200), bir saat içinde ıslaklık kurumadan durulama işlemi yapılır.
* Ekipman 1/200’lük BİOXONE veya 1/100’lük BİOXİDE (Aspergillus pozitif ise iki misli ürün) ile dezenfekte edilir kendi halinde kurumaya bırakılır.
3- ÖN YIKAMA
* 3000 m² yüzeyin ön yıkaması için 500 lt su yeterlidir.
* 500 lt suya 1 lt SANİSEL ( Aspergillus pozitif ise 3 lt) katarak tüm iç yüzeyler yıkanır.
* Yüzeyler kurumadan yaklaşık iki saat içinde tazyikli su ile durulanır.
4- DEZENFEKSİYON
* 3000 m² yüzey için toplam 400 lt su yeterlidir.
* 400 lt suya 2 kg BİOXONE veya 4 litre BİOXİDE katarak tüm iç yüzey ıslanır.
* Kendi halinde kurumaya bırakılır.
5- SİSLEME
* 3000 m³ için 20 lt suya 1 kg BİOXONE katılarak hazırlanan solüsyon ve ya 300 m³ için 1 lt BİOXİDE saf solüsyonu makinelerin içine ve makine odasına Apex ULV cihazıyla uygulanır. Özellikle gelişim ve çıkım makinelerinde toplam bakteri ve mantar üremesi yüksekse.
6- FUMİGASYON
* Aspergillus yönünden koruma programı olarak yumurta odaları, civciv odası, personel soyunma odaları, duşlar, gelişim ve çıkım makinelerinde hacme uygun pakette ACTİFOG OPP uygulanır.
* Bu uygulama haftada bir Cuma çıkımı sonrası yapılan dezenfeksiyonu takiben Cuma gecesi yapılmalıdır.
7- EL DEZENFEKSİYONU
*Yumurta, civciv, makine ile temas halinde olan tüm personel saatte 1 kere ellerini, 1:300 oranında sulandırılmış SANİSEL solüsyonuna batırıp (havlu kullanmadan) kurutmalıdır. Ayrıca kuluçkahane personeli tüm saçlarını içeri alacak şekilde boneler kullanmalıdır.
8- ARAÇ DEZENFEKSİYONU AYAK ve TEKER HAVUZLARI
*Kuluçkahane’ye giriş/çıkışlar en aza indirilerek, mümkünse ayakkabı değiştirilmelidir. Ayak ve teker havuzlarına 1:200 oranında sulandırılmış BİOXNE solüsyonu konmalı ve haftada 1 kez değiştirilmelidir. Kuluçkahane girişinde araçlar dezenfekte edilmeden önce yıkanıp, dezenfeksiyon tüneline alınmalı, 1/100 BİOXİDE uygulanmadan giriş yapılmamalıdır.
9- GÜNLÜK YUMURTA FUMİGASYONU - SİSLEME
* Yumurta deposuna çiftliklerden kabul edilen yumurtalara 3 gr/m³ dozunda NEMAL 91 bir elektrik ocağı kullanılarak tatbik edilir ve ya m³ başına 1 saniye 1/20’lik BİOXONE solüsyonu ULV ile tatbik edilir.